Blogs

Migratiedebat: Gemist arbeidspotentieel ligt voor het oprapen.

24 januari 2023 | 2 minuten leestijd

Migratiedebat: Gemist arbeidspotentieel ligt voor het oprapen.

Kennismigranten worden aangetrokken, maar vluchtelingen tegengehouden. NRC publiceerde een artikel hierover. Lees hier onze reactie. 

Onlangs publiceerde het NRC een interessant artikel over het migratiedebat, getiteld ‘’Het migratiedebat: waarom de expat meer welkom is dan de asielzoeker.’’ Kennismigranten worden aangetrokken, maar vluchtelingen tegengehouden. Migratie is deel van de oplossing om de verstoorde arbeidsmarkt, waar het aandeel beroepsbevolking afneemt door vergrijzing, te herstellen. 

Personeelstekorten in Nederland, en andere EU-landen, zijn reden tot het verbreden van de gebruikelijke doelgroep waarin nieuwe werknemers gezocht worden. In Duitsland en Frankrijk zijn nu plannen gemaakt om actief arbeidsmigranten te werven, ook onder vluchtelingen. In Nederland doet de overheid zijn best om de instroom van asielzoekers in te perken. Het wordt degene die wel een verblijfsvergunning krijgen, statushouders, moeilijk gemaakt om aan het werk te gaan. Slechts 9% van de gemeenten start met het toeleiden naar werk in een AZC. Er is een gebrek aan de juiste begeleiding en nog lang niet genoeg bedrijven zoeken naar arbeidskrachten buiten hun reguliere doelgroep. Dat heeft gevolgen voor de arbeidsparticipatie: van alle vluchtelingen die sinds 2014 naar Nederland zijn gekomen en een verblijfsvergunning hebben gekregen, heeft eind 2021 nog maar 33% werk gevonden. Daarnaast hadden 56% van alle statushouders een bijstandsuitkering, blijkt uit gegevens van Divosa, de vereniging van directeuren van het gemeentelijk sociaal domein.

Dit is wat ons betreft een verspilling van talent, kennis en gemotiveerde arbeidskrachten. Bedrijven zoals ABN AMRO, NS, Post NL, Zilveren Kruis en Rabobank hebben al ondervonden dat uitbreiding van hun personeelsbestand met arbeidskrachten uit deze vaak over het hoofd geziene groep een aanvulling is op hun bedrijf. Ook draagt dit bij aan het behalen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) doelstellingen, waarbij diversiteit een belangrijk punt is. 

Motopp levert continu vaardig personeel aan bedrijven zoals deze. Doordat wij doorlopend hoogopgeleide statushouders trainen en voorbereiden op de Nederlandse arbeidsmarkt, is er altijd genoeg talent beschikbaar om aan de slag te gaan.

Bronartikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/04/het-migratiedebat-waarom-de-expat-meer-welkom-is-dan-dan-de-asielzoeker-a4153314

Ook op zoek naar gemotiveerde professionals?