Blogs<> News

Digitalisering: niet optioneel, maar essentieel

3 april 2025 | 4 minuten leestijd

Digitalisering: niet optioneel, maar essentieel

Digitalisatie verandert onze samenleving en economie razendsnel. Van gezondheidszorg tot onderwijs, industrie tot dienstverlening; vrijwel elk aspect van ons leven wordt steeds digitaler. Volgens het World Economic Forum (2023) zal digitalisatie ervoor zorgen dat 85% van alle beroepen ingrijpend verandert of deels verdwijnt. Dit betekent dat digitale vaardigheden niet langer optioneel zijn, maar een absolute noodzaak vormen voor iedereen die mee wil blijven doen in de moderne arbeidsmarkt. 

De Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) 

Om deze digitale transitie in goede banen te leiden, werkt de Nederlandse overheid aan een nationale strategie. Op 12 maart j.l. heeft de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Zsolt Szabó de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS). Hij benadrukte het belang van samenwerking tussen overheden, publieke dienstverleners en het bedrijfsleven om de digitale weerbaarheid en dienstverlening van de overheid te versterken. De Nederlandse Digitaliseringsstrategie richt zich op zeven prioriteiten, waaronder: 

Digitalisatie als dagelijkse realiteit 

Digitalisatie raakt niet alleen medewerkers in de IT-sector, maar elke medewerker binnen elke organisatie. Het gaat daarbij niet enkel om digitale vaardigheden, maar ook om het vermogen comfortabel en effectief met nieuwe technologieën om te gaan, zoals kunstmatige intelligentie en digitale agents. Een digitale agent is een geavanceerd softwareprogramma dat zelfstandig taken uitvoert en processen automatiseert, vergelijkbaar met een virtuele medewerker. Het efficiënt gebruiken van digitale tools wordt daarmee een basisvaardigheid om werkzaamheden te optimaliseren en betere resultaten te behalen. 

Mens-machine interactie wordt de standaard 

Een concreet voorbeeld van deze digitale integratie is de toenemende interactie tussen mens en machine. Volgens Gartner (2023) zal meer dan 50% van alle interacties binnen organisaties ondersteund worden door digitale agents of (ro)bots. In sommige gevallen zal zelfs volledige machine-to-machine communicatie plaatsvinden. 

Dit betekent dat professionals die digitaal vaardig zijn, een voorsprong hebben. Zij kunnen deze interacties effectief benutten en zich meer richten op strategische, creatieve en sociale taken die minder eenvoudig te automatiseren zijn. Maar welke vaardigheden zijn nu écht essentieel om in deze digitale toekomst succesvol te zijn? 

Essentiële competenties voor de digitale toekomst 

Digitale vaardigheden gaan verder dan alleen softwarekennis. Volgens Harvard Business Review (2023) zijn de volgende competenties cruciaal: 

Deze vaardigheden kunnen worden ontwikkeld via gestructureerde leerprogramma’s, mentorprogramma’s, praktijkgerichte trainingen en interactieve workshops. Maar organisaties spelen hierin een belangrijke rol: zij moeten medewerkers actief ondersteunen en stimuleren in hun digitale ontwikkeling. 

Wat kunnen organisaties doen? 

Bedrijven staan voor de uitdaging om hun medewerkers klaar te stomen voor een digitale toekomst. Succesvolle strategieën zijn onder andere: 

Binnen organisaties betekent digitalisatie ook dat de rollen van IT-professionals veranderen. De grens tussen techniek en business komt samen, waardoor nieuwe hybride functies ontstaan. 

IT-rollen: techniek en business verenigd 

Volgens Deloitte (2023) bevindt ruim 70% van IT-professionals zich op het snijvlak van techniek en business. Binnen dit speelveld onderscheidt Motopp drie belangrijke rollen: 

Maar hoe kunnen organisaties niet alleen digitale vaardigheden stimuleren, maar ook maatschappelijk verantwoord ondernemen en tegelijkertijd nieuw talent aantrekken? 

Investeren in de digitale toekomst 

Digitalisatie vereist dat iedere medewerker, ongeacht sector of achtergrond, digitaal vaardig wordt. Organisaties die hierop inzetten bij werving en opleiding, leggen daarmee de basis voor duurzaam succes. Motopp leidt gemotiveerde, hoogopgeleide statushouders en nieuwkomers op tot digitale IT-professionals. Onze aanpak combineert het ontwikkelen van technische vaardigheden met sociale competenties zoals samenwerking, communicatie en adaptief vermogen. Dit maakt hen niet alleen digitaal vaardig, maar ook waardevolle teamleden die technologie effectief inzetten om bedrijfsdoelen te ondersteunen. 

Wil je meer weten over hoe Motopp jouw organisatie kan helpen aan IT-talent? Neem contact met ons op.