Blogs

De Kracht van Diversiteit en Inclusiviteit voor Bedrijven.

6 september 2023 | 5 minuten leestijd

De Kracht van Diversiteit en Inclusiviteit voor Bedrijven.

Een opvallende trend is het besef van de voordelen die diversiteit en inclusiviteit met zich meebrengen. Lees er over in dit artikel.

De kansen van de nieuwe CSRD-richtlijn

Het dynamische bedrijfsklimaat van vandaag de dag brengt tal van veranderingen met zich mee, maar een opvallende trend die steeds meer erkenning krijgt, is het groeiende besef van de voordelen die diversiteit en inclusiviteit met zich meebrengen. Laten we dieper ingaan op waarom deze aspecten van de bedrijfscultuur van onschatbare waarde zijn en hoe bedrijven ze kunnen omarmen om hun prestaties naar nieuwe hoogten te tillen.

De CSRD-richtlijn: Een Unieke Kans

Met de naderende inwerkingtreding van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in 2024, worden bedrijven verplicht om verslag uit te brengen over duurzaamheid, sociale omstandigheden en bestuursaangelegenheden. Hoewel dit wellicht als extra regelgeving klinkt, biedt het in werkelijkheid een kans voor bedrijven om zich te profileren als vooraanstaande werkgevers.

Een specifieke rapportagestandaard binnen de CSRD, genaamd ESRS S1, concentreert zich op personeelsbeleid. Dit biedt bedrijven de gelegenheid om zich te onderscheiden als voorstanders van goed werkgeverschap. Organisaties met gedurfde verbeterplannen en concrete toekomstvisies kunnen hierdoor een voorsprong behalen op hun concurrenten.

De Voordelen van Diversiteit

Waarom is diversiteit zo cruciaal? Het Centraal Plan Bureau benadrukt dat ware diversiteit op de werkvloer zich manifesteert in mensen met verschillende uiterlijkheden en denkwijzen. Diverse perspectieven leiden tot een breder scala aan oplossingen voor uitdagende vraagstukken, reduceren tunnelvisie en stellen bedrijven in staat om zich aan te passen aan wisselende marktomstandigheden.

Volgens de Rijksoverheid, onderbouwd door verschillende onderzoeken, ondervinden bedrijven met culturele diversiteit op de werkvloer vaak de nodige voordelen, nl. ze hebben:

Transparant Zijn Over Personeelsbeleid

De CSRD-richtlijn vraagt bedrijven om transparant te zijn over hun personeelsbeleid. Dit betekent niet alleen beloftes maken, maar ook laten zien hoe je die beloftes wilt waarmaken. Werkomstandigheden, gelijke kansen, beloningen, en ontwikkelingsmogelijkheden voor werknemers moeten worden toegelicht.

Het is een eerlijkere manier om werkgevers te beoordelen op hun personeelsbeleid. Bedrijven worden afgerekend op basis van feiten, niet alleen mooie beloftes. Dit zal werkgevers aanmoedigen om hun sociale verantwoordelijkheden serieuzer te nemen.

Uitdagingen en Aanpak

Ondanks de voordelen van diversiteit, blijkt uit een eerder onderzoek van het internationale HR-bedrijf Top Employers dat veel Nederlandse organisaties diversiteit en inclusiviteit als een verbetergebied beschouwen, maar slechts weinigen stellen meetbare doelstellingen vast. Het is van cruciaal belang voor bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken om hun langetermijn bestaansrecht te waarborgen.

Het aanwerven van diverse medewerkers mag geen oppervlakkige verplichting zijn. Harvard Business Review benadrukt het belang van oprechte intenties en zorgvuldige integratie.

Wat Bedrijven Nu Kunnen Doen

Hoe kunnen bedrijven zich voorbereiden op de CSRD en zich onderscheiden op een krappe arbeidsmarkt? Investeer in people analytics om beleidsaannames continu te monitoren en te corrigeren. Toets hr-plannen op betrouwbaarheid en haalbaarheid. Zorg ervoor dat beloftes over personeelsbeleid worden nagekomen.

De CSRD-richtlijn biedt een nuttig instrument en dient als stimulans voor bedrijven om serieus werk te maken van hun personeelsbeleid. Werkgevers kunnen zich straks onderscheiden op basis van feitelijke resultaten, niet slechts op basis van mooie beloftes. En…:

Motopp: een succesvolle manier om diversiteit te omarmen!

Motopp speelt een prominente rol in het ondersteunen van bedrijven bij het aannemen van divers talent. De afgelopen 3 jaar heeft Motopp een formule ontwikkeld om hoogopgeleide statushouders op een succesvolle manier te kunnen laten integreren in een organisatie. Onze fulltime opleiding en intensieve jobcoaching zorgen er voor dat 95% van onze trainees een baan vindt voor de lange termijn waar ze hun potentieel kunnen benutten. Dit initiatief helpt niet alleen statushouders bij het bereiken van prachtige carrièrepaden, maar voegt ook waardevol, divers talent toe aan bedrijven.

Inclusiviteit en diversiteit zijn niet alleen moreel verantwoord, maar ook een strategische zet. Bedrijven die diversiteit omarmen, vergroten hun aantrekkelijkheid voor een bredere doelgroep, worden wendbaarder in het omgaan met veranderingen, en profileren zich als uitmuntende werkgevers. In de toekomst zal de arbeidsmarkt alleen maar meer nadruk leggen op deze cruciale waarden. Laten we investeren in diversiteit en inclusiviteit, en samen bouwen aan een voorspoedige toekomst voor zowel bedrijven als individuen.

Wil je meer weten over CSRD?
Lees ook eens de reflectie (31-7-‘23) van Bastiaan Starink, bijzonder hoogleraar Arbeidsmarkt, Pensioenen en Belasting aan Tilburg University en partner bij PwC, in het FD-artikel: https://fd.nl/opinie/1483307/csrd-richtlijn-biedt-kans-in-krappe-arbeidsmarkt

Bronnen:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gelijke-behandeling-op-het-werk/culturele-diversiteit-werkvloer

https://www.cpb.nl/column-kosten-en-baten-van-diversiteit-op-de-werkvloer

https://hbr.org/2020/11/getting-serious-about-diversity-enough-already-with-the-business-case

https://www.ad.nl/werk/gebrek-aan-diversiteit-op-de-werkvloer-nederland-loopt-achter-op-rest-wereld~adcc721e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Voldoen aan je SROI verplichtingen met de hulp van Motopp?

Kom meer te weten over onze unieke aanpak.